20 Kasım 2024 Çarşamba

Football Leaks belgelerindeki menajerlik ilişkileri

Football Leaks belgeleri açıklandıkça futbolun kirli yüzü daha fazla ortaya çıkmaya başlıyor. Yeni açıklanan belgelerde kirli menajerlik ilişkileri ve federasyonun bu oyuna nasıl sessiz kaldığı ortaya döküldü.

Önceki Football Leaks belgeleri haberimizde belgelerde isimleri geçen şahısları ve ortaya çıkan icraatlarını konu almıştık. İlgili haberimiz >> https://www.sporkolik.net/football-leaks-belgelerinde-neler-var.html

Yeni sızan belgeler ise menajerle ile yöneticilerin kirli ilişkileri ve bu ilişkilere sessiz kalan Türkiye Futbol Federasyonunu ilgilendiriyor.

Der Spiegel tarafından The Black Sea ve European Investigative Collaborations (EIC) konsorsiyumu ile paylaşılan Football Leaks belgeleri, TFF’nin raporlama standartlarını tutturamaması üzerine FIFA’nın 2016’da bir soruşturma başlattığını gösteriyor.

30 TARTIŞMALI ÖDEME

FIFA TMS (Transfer Matching System – Transfer Eşleştirme Sistemi) Bütünlük ve Uyumluluk Departmanı’nın başındaki Kimberly Morris’in 2016 ve 2017’de sürdürdüğü soruşturmalarda Antalyaspor, Akhisar Belediye Gençlik ve Spor, Bursaspor, Çaykur Rizespor ve Fenerbahçe kulüplerinin gerçekleştiriği 30 menajerlik ödemesinin uyuşmadığı anlaşıldı.

EN BÜYÜK SIKINTI ANTALYASPOR’DA

Verilere göre on beş ödemeyle en yüksek rakama Antalyaspor ulaşmış. Ödemelerin toplamı 2.1 milyon avro, 2015 döviz kuruna göre 7 milyon Türk lirasından fazla. Bu paranın büyük kısmı (1.06 milyon avrodan fazla, yani 3.5 milyon Türk lirası) menajer Metin Korkmaz’ın Marshall Adaları’ndaki offshore şirketi MEC Management Consultancy’ye gitmiş; Marshall Adaları’nda kurumlar vergisi ödenmiyor (şirket bu yılın başlarında kapatılmış). Korkmaz’a yapılan ödeme, oyuncular Ramon De Moraes Motta, Ömer Hasan Şişmanoğlu, Yekta Kurtuluş, Şahin Aygüneş ve Charles Fernado Basilio da Silva’nın transferlerine ait menajerlik ücretlerini içeriyor.

Antalyaspor ayrıca Korkmaz’ın iş ortağı Özkan Doğan’a, Kamerunlu forvet Samuel Eto’o transferindeki payı karşılığı 300 bin avro ödemiş. Doğan’ın şirketi Coach Sport Management’ın hangi ülkede kurulu olduğu belli değil. Ancak Doğan ve şirketinin adı, FIFA kurallarının aksine, Eto’o’nun iş sözleşmesinde geçmiyor. Yönetmeliklere göre aracı kişi veya şirketin adının futbolcu iş sözleşmelerinde mutlaka belirtilmesi gerekiyor.

Sözleşmede Eto’o’nun asıl menajeri Wilfried De Happi’den de bahsedilmiyor. De Happi’ye ait ve TFF’nin kayıtsız menajerler listesinde yer alan CPWS Global Management şirketine de 200 bin avroluk ödeme yapılmış. TFF’nin usule uygun kaydedilmediğini iddia ettiği bir 120 bin avroluk komisyon da Kamerunlu orta saha oyuncusu Jean II Makoun’un transferi için ödenmiş. De Happi, The Black Sea’nin sorularını yanıtsız bıraktı.

Antalyaspor başka sorunlu ödemeler de yapmış. TFF’ye göre kulüp, Olgun Peker’in sahibi olduğu Refleks Menajerlik Ltd. Şti.’ne 90 bin avro ödemiş. Menajerlik lisansının olmamasının yanında Peker’in organize suç örgütlerine, özellikle de hayranlıktan soyadını aldığı mafya figürü Sedat Peker’e olan yakınlığı da biliniyor. Sedat Peker diğer suç faaliyetleriyle birlikte uzun yıllardır yasadışı bahis suçlamalarıyla da karşı karşıya. FIFA ve TFF kuralları, menajerlerin “mesleki, sosyal ve ahlaki yönlerden iyi anılmaları ve kusursuz bir itibara” sahip olmaları gerektiğini belirtiyor.

Olgun Peker 2012’de, TFF menajerlik sınavının kopyalarını para karşılığı temin etmek ve başkalarıyla paylaşmak iddiası ve nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmıştı. 2014’te Yargıtay, Peker’in dört yıllık hapis cezasını onamış ancak ertesi sene tüm şike davalarının yeniden görülmesiyle Peker ve beraberindeki birçok kişi beraat etmişti. Dava dosyasına Refleks Menajerlik şirketinin lisanssız olarak transfer işlemleri yürüttüğü ve Peker’in yetkisiz yaptığı bu işlemlerden haksız menfaat elde ettiği de belirtilmişti.

Brezilyalı orta saha oyuncusu Guilherme’nin transferi sırasında biri İspanyol menajer Ivan Suarez’in şirketi Brazilsport’a yapılan 179,625 avroluk, diğeri El Reda Management’e ödenen 235,732 avroluk komisyonlarının da nereye gittiği tam olarak belli değil. El Reda, Lübnan’da kurulu gibi görünüyor, sahibinin kim olduğu açık olmamakla birlikte Mohamad Reda isimli biriyle ilişkili olduğu anlaşılıyor.

FENERBAHÇE’NİN NANİ TRANSFERİ

Belgeler ayrıca Fenerbahçe’nin 1.4 milyon avrodan fazla para ödediği menajerlerden gerekli evrakları toplayamadığını, pazarlıklara dahil olan aracıların isimlerini sözleşmelerde belirtmeyi istikrarlı bir şekilde ihmal ettiğini gösteriyor. Fenerbahçe’nin en büyük ödemesi, İtalyan menajer Federico Pastorello’nun Monaco’daki şirketine, eski Manchester United orta saha oyuncusu Nani’nin Temmuz 2015’teki transferi karşılığında yapılmış olan 600 bin avro. Pastorello’nun şirketi P&P, Nani’nin Fenerbahçe ile yaptığı sözleşmede belirtilmiyor. Bu durum FIFA’nın yönetmeliklerine aykırı bir durum oluşturuyor.

Üç şirket daha, şirket başına 200 bin avroluk komisyonlar elde etmiş: Menajer Eduardo Uram’ın sahibi olduğu Brezilya’daki B&C Consultoria E Assessoria Esportiva LTDA ve Brazil Soccer Sports Management LTDA ile Danimarkalı eski oyuncu-yeni menajer Mikkel Venge Beck’in Monaco’da kurulu şirketi Beckster International.

KAYITLAR EŞLEŞMİYOR

Football Leaks’ten çıkan belgelere göre ayrıca, TFF’ye ibraz edilmiş komisyonlardan Fenerbahçe’ye ait üç tanesinde ve Antalyaspor’a ait iki tanesinde meblağlar kulüplerin kendi kayıtlarıyla eşleşmiyor.

TFF raporunda Antalyaspor, 2015 yılında Brezilyalı Guilherme’nin Atlético Mineiro’dan transferi için Brazil Sport Assessian LTD’e ve El Reda’ya sırasıyla 179,625 avro ve 235,732 avro ödemiş görünüyor. Ancak elimizdeki Antalyaspor hesap denetim raporu, Brazil Sport’a 371,400 avro, El Reda Management’a ise 300 bin avro ödendiğini gösteriyor.

Yine benzer şekilde TFF, B.E.S.D isimli bir şirkete yapılmış 165 bin avroluk bir ödemeyi kayıt altına almış. Kulübün hesap denetim raporuna göre ise Çek savunma oyuncusu Ondrej Celustka’nın transfer aracılığı karşılığında ödenen rakam bunun iki katından fazla: 350 bin avro. B.E.S.D’nin kime ait olduğu ya da nerede kurulu olduğu belli değil.

Antalyaspor’daki üçüncü ödeme uyuşmazlığı, Brezilyalı orta saha oyuncusu Charles Fernando Basilio da Silva için Metin Korkmaz’a ödenen ücretleri içeriyor. TFF’ye göre Korkmaz’ın şirketi MEC’e 170 bin Türk lirası -yaklaşık 51 bin avro- ödenmiş. Ancak sızdırılan denetleme raporunda bu meblağ 153 bin avro. MEC şirketi sorularımıza yanıt vermedi.

Fenerbahçe’deki iki örnek, Danimarkalı defans oyuncusu Simon Kjær ve ‘Fernandão’ olarak bilinen Brezilyalı santrfor Jose Fernando Viana de Santana’nın transferlerini içeriyor. Football Leaks belgeleri arasında bulunan Kjær’in iş sözleşmesinde Beck’in Beckster International’a ödenen komisyonunun 980 bin avro olduğu belirtilirken TFF’nin kendi kayıtlarına eklediği meblağ sadece 200 bin avro.

Bir diğer örnek, 2015 yılında Fernandão’nun Fenerbahçe’ye transferi sırasında Brezilyalı menajer Eduardo Uram’a yapılmış olan ödemeleri kapsıyor. Football Leaks haberleri Aralık 2015’te ilk defa yayınlanmaya başladığında The Black Sea, Ahmet Bulut ve Eduardo Uram menajer ikilisinin usulsüz şekilde yaptığı gizli yan anlaşmaları ortaya çıkarmıştı.

Yeni belgeler Fenerbahçe’nin Eduardo Uram’a Fernandão transferi ücreti olarak 200 bin avro ödediğini gösteriyor. Oysa önceki Football Leaks belgelerinden çıkan kontratlar bu meblağın 1 milyon avro olduğu ve iki adet 400 bin avroluk, bir de 200 bin avroluk toplam üç taksit halinde 2017’nin başlarına kadar ödeneceği görülüyordu. Fazladan bir 350 bin avro da Fernandão tarafından doğrudan Bulut’un offshore şirketine ödenmişti.

Kaynak: The Black Sea

BANKO İDDAA TAHMİNLERİ